Boomgaard

Bijzonder fruit

Biodiversiteit

 
line decor
  
line decor

 
 
 
 
 
 
RECEPTEN
 
 
Aroniajam met appel

Ontsap 250 gram aroniabessen
In een andere pan 250 gram appels tot moes koken met 100 ml water.
Als de appels tot moes zijn, het aroniasap toevoegen en daarbij 500 gram suiker.
Dit alles aan de kook brengen en onder regelmatig roeren
5 à 10 minuten laten doorkoken.
Potjes kokend heet vullen en omgekeerd wegzetten om af te koelen.


  Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabesAronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes  
Aroniasiroop met frambozen en bramen

Een goede verhouding is 80% aroniabessen, 10% frambozen en 10% bramen.
Ontsap het mengsel van de bessen.
Voeg suiker toe aan het hete sap. (Neem een zelfde gewicht aan suiker als u aan sap heeft.)
Laat afkoelen.
Vul ijsblokbakjes met de siroop, en gebruik deze ijsblokjes in een glas koolzuurhoudend
bronwater, of zoet er eens een pot kruidenthee mee.


  Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes  
Aroniagelei

* 500 gram aroniabessen
* 1 geraspte sinaasappelschil
* 300 ml water
* 500 gram suiker
Breng op een laag vuur de bessen met het water en de sinaasappelschil aan de kook, en laat
10 à  15 minuten zachtjes doorkoken.  Wel af en toe even roeren.
Als alle bessen dan open zijn gebarsten roert u de inhoud van de pan door een zeef.
Doe de zo verkregen puree weer in de pan en voeg nu suiker toe.  Als de suiker is opgelost,
het geheel nog even aan de kook brengen, en daarna kokend heet in potten doen en omgekeerd wegzetten om af te koelen.


  Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes  
Waterijs met vruchtensap

* 500 gram appel+aronia+framboos+braam
* het sap van een sinaasappel
* 150 gram suiker
* 150 ml water
* het wit van een ei
*nog wat verse aroniabessen voor garnering
Ontsap het bessenmengsel. Laat het afkoelen en en meng het sap van de sinaasappel erdoor.
Laat een mengsel van de suiker en het water koken tot de suiker is opgelost.
Laat ook dat afkoelen.
Klop het wit van een ei stijf, en spatel het door het mengsel van suikerwater en vruchtensap.
Laat dit mengsel een half uur opstijven in het vriesvak. Roer het goed door, elk half uur, tot het ijs de gewenste dikte heeft. Dit kan 2 tot 2,5 uur duren.
Serveer nog wat verse aroniabessen als garnering.


  Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes  
Tiramisu met frambozen

* 200 gram frambozen
* 300 gram mascarpone
* 3 eieren
* 2 zakjes vanillesuiker
* 16 lange vingers
* 2 zakjes thee met frambozen- of bosvruchtensmaak
* 3 eetlepels bittere cacao
Klop het eigeel met de suiker en de vanillesuiker totdat dit mengsel wit wordt. Voeg de mascarpone toe. Klop het eiwit stijf met een mespuntje zout. Meng het stijve eiwit onder het mascarponemengsel. Was de frambozen snel. Laat de thee 20 minuten in kokend water trekken. Dompel de koekjes snel onder in de thee. Leg een laag koekjes in de glazen. Bedek met de mascarponeroom en leg een laagje frambozen. Ga zo voort met het maken van laagjes, afwisselend laag koekjes, room en frambozen en eindig met een laag room. Zet de glazen enkele uren in de koelkast. Bestrooi met een beetje bittere cacao net voor het opdienen.
Tip: voeg 2 eetlepels frambozenlikeur toe aan de thee om de koekjes nog meer smaak te geven.


  Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes Aronia prunifoliabes  
Kastanjesoep

* 500 gram tamme kastanjes
* 2 grote aardappelen
* 1 wortel
* 1 ui
* 2 eetlepels olijfolie
* 1 liter bouillon
* 1 dl slagroom
* scheutje sherry
* zout en peper naar smaak
* uitgebakken spekjes
Was de kastanjes, kruis ze in met een mesje en kook ze 20 minuten. Giet de kastanjes af, laat ze afkoelen en verwijder de schilletjes. Maak de aardappelen, de wortel en de ui schoon en snij ze in kleine blokjes. Doe de olijfolie in een grote pan en bak de groentes 5 minuten aan. Voeg nu de warme bouillon en de kastanjes toe. Laat het geheel 15 minuten pruttelen en pureer de soep daarna met een staafmixer. Roer er de slagroom en eventueel een scheutje sherry door. Breng op smaak met zout en peper, en garneer de soep met uitgebakken spekjes.

 
Amelanchier
 
 
 
 
 

Aronia

CONTACTINFORMATIE:
De Hagen
Slotemaker de Bruïneweg 34
8433MD Haulerwijk
tel: 06-34500457
fax: 0516-423292
e-mail: dehagen@planet.nl